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Bylaw No. 8491, The Campaign Disclosure and Spending 
Limits Bylaw, 2006 – Campaign Contributions Residency 
Requirements 
 
ISSUE 
Bylaw No. 8491, The Campaign Disclosure and Spending Limits Bylaw, 2006 (“Bylaw”) 
is currently silent as to the receipt of campaign contributions from out of province or out 
of country.  Should contributions from out of province or out of country be permitted and 
if so, what conditions, if any, should be attached and how should they be reported? 
 
BACKGROUND 

2.1 History 
During the 2020 election process, the Returning Officer received an 
inquiry about the receipt of out of country campaign contributions.  Absent 
specific direction contained in the Bylaw, the Returning Officer permitted 
receipt of the campaign contribution and required reporting of the amount 
received as converted to Canadian dollars. 

 
At the Regular Business Meeting of City Council on May 24, 2022, the 
Administration sought direction from City Council regarding the receipt of 
out of country campaign contributions.  City Council resolved, in part: 

 
That Administration report back on options for restricting 
each of the home province and country of campaign donors, 
including property ownership. 

 
The receipt of out of province campaign contributions has been the 
subject of previous reporting and recommendations from the Saskatoon 
Municipal Review Commission (“SMRC”).  Their recommendation has 
consistently been to amend the Bylaw to restrict donations to municipal 
candidates to those that come only from individuals normally resident in 
Saskatchewan.  However, The Local Government Election Act, 2015 
(“LGEA”) does not provide the City with jurisdiction to limit campaign 
contributions.  Amendments to the LGEA were sought at the direction of 
City Council following the initial SMRC report.  To date, the LGEA has not 
been amended to permit the City to limit campaign contributions.  
Attached at Appendix 1 is a more detailed review of the previous 
discussion of out of province contributions.  

 

https://pub-saskatoon.escribemeetings.com/Meeting.aspx?Id=8a7b68e6-a79d-4257-9d64-9343245b8059&Agenda=PostMinutes&lang=English&Item=50&Tab=attachments
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 2.2 Current Status 
Pursuant to sections 9.1 and 34 of the LGEA, the City has jurisdiction, by 
bylaw, to establish disclosure requirements respecting campaign 
contributions and expenses and to establish election campaign spending 
limits.  The LGEA is silent with respect to restrictions regarding the 
acceptance of campaign contributions.  
 
The Bylaw currently provides no specific direction with respect to the 
acceptance and reporting of out of province or out of country campaign 
contributions. 

 
 2.3 Public Engagement 

There has been no public engagement apart from any previous 
engagement conducted by the SMRC in the context of its reporting and 
recommendations on this issue. 

 
 2.4 City of Saskatoon’s Current Approach 

The City does not currently have a consistent or prescribed approach to 
the acceptance of out of province or out of country campaign 
contributions.  Inquiries have been considered on a case-by-case basis.  
Absent specific rules, the Returning Officer’s approach during the 2020 
election process was to permit acceptance of an out of country 
contribution and require that it be reported as converted to Canadian 
dollars.  

 
 2.5 Approaches in Other Jurisdictions 

Research indicates that the City of Regina’s bylaw is silent on this issue.  
Local government election legislation in Alberta, Manitoba and Ontario all 
restrict the receipt of campaign contributions from persons ordinarily 
resident in the province. The rules for the province of British Columbia 
contain a similar restriction. 

 
OPTIONS 
 

Option 1: Status Quo 
This option would result in the Bylaw remaining silent as to the rules regarding the 
acceptance of out of province or out of country campaign contributions without 
restriction.  The Bylaw, while defining “campaign contribution” does not specifically 
identify acceptable sources of those contributions.  For example, it does not specifically 
identify corporations or trade unions as acceptable donors or otherwise limit the ability 
of candidates to accept those contributions.  Therefore, remaining silent in the context 
of out of province or out of country campaign contributions would be consistent with the 
existing scheme of the Bylaw. 
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However, out of province and out of country contributions may be distinguished from 
these other sources in that their acceptance may require further explanation.  For 
example, where a residency requirement does not exist, contributions may be subject to 
foreign currency exchange and therefore without an amendment to the Bylaw or other 
means of communicating any rules associated with out of province or out of country 
contributions, there would continue to be no clarity for candidates or the Returning 
Officer regarding the acceptance and reporting of such contributions. 

 
Option 2: Include Provisions Regarding Out of Province/Country 

Contributions in the Bylaw 
This option would require an amendment to the Bylaw permitting the acceptance of out 
of province or out of country contributions or outlining the parameters for acceptance 
and reporting of these contributions.  Including these rules in the Bylaw would provide 
clarity and certainty for candidates and help ensure that reporting requirements will be 
followed consistently and transparently.  Such an approach would be consistent with the 
authority provided to the City in accordance with the LGEA.  Rather than permit 
acceptance of out of province or out of country contributions in the Bylaw, the 
amendment could simply clarify how such contributions are to be reported. 
 

Option 3: Include Information Regarding Out of Province/Country 
Contributions in Candidate Communications 

This option would require the inclusion of information about the acceptance of out of 
province and out of country campaign contributions in candidate communications, but 
not include a Bylaw amendment.  This would leave the current scheme of the Bylaw 
intact, but still provide some clear direction to candidates and the Returning Officer as to 
how such contributions shall be reported to ensure consistency and transparency in the 
handling of these contributions. 
 

RECOMMENDATION 
The Administration recommends that City Council approve option 3, that candidate 

communications include information regarding the acceptance and disclosure of out of 

province/out of country campaign contributions. 

 

 
RATIONALE 
Given the limited jurisdiction afforded to the City by the LGEA, the City’s options are 
likewise limited.  There is no ability for the City to restrict or limit campaign contributions 
by imposing residency requirements on contributors, or otherwise.  In these 
circumstances, it is recommended that the rules for acceptance of such contributions 
should apply as communicated and applied by the Returning Officer as during the 2020 
election process.  In other words, it is recommended that contributions that are subject 
to a foreign currency exchange would be accepted and reported subject to the 
appropriate foreign currency exchange rate.  Candidates are required to maintain 
complete and proper accounting records of all contributions and once converted, 
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cumulative donations from the same contributor in the amount of $100 or more would 
be required to be disclosed in accordance with the Bylaw. 
 
The Administration sees the merit in clarifying the rules regarding out of province and 
out of country contributions to ensure consistent and transparent reporting and 
disclosure.  Candidates should have the benefit of knowing how to handle these 
contributions and publicizing the rules will ensure a consistent approach by the 
Returning Officer.  In order to maintain the scheme of the current Bylaw, rather than a 
Bylaw amendment, it is recommended that candidate communications, including the 
Candidate Guide, be amended to include information about the acceptance and 
disclosure requirements associated with out of province/out of country campaign 
contributions. 
 
Election Day Timeframes 
When the last round of amendments to the Bylaw were considered by City Council in 
the spring of 2022, our Office undertook to revisit the issue of timelines contained in the 
Bylaw and Policy No. C01-027, The Communications and Constituency Relations 
Allowance Policy as they relate to “election day”.  No formal direction was provided. 
 
Our Office was waiting for further information from the Province as to whether “election 
day” would be changed for the next civic election and into the future before undertaking 
this review. The latest information suggests that “election day” will remain as November 
13, 2024, and the second Wednesday in November every four years thereafter.  New 
emergency powers are proposed for the Returning Officer to suspend and postpone 
voting to a maximum of seven days from election day. 
 
Our Office has reviewed the references and the timeframes associated with election day 
contained in the Bylaw and Policy No. C01-027.  Given that election day is to remain in 
November, our Office recommends that the definitions as they relate to election day and 
the obligations of candidates as they relate to timeframes around election day are clear 
as currently worded and no recommendation for change is being suggested.  The Bylaw 
currently contains a mix of language in providing clarity for candidates; in relation to 
definitions of “campaign contribution period” and “campaign expense period”, for 
example, the Bylaw references specific dates around election day rather than a 
timeframe around election day, which would require candidates to count either forward 
or backwards from election day to determine the appropriate dates.  Elsewhere in the 
Bylaw, where appropriate, obligations are addressed by counting forwards or 
backwards within so many months of election day. 
 
As a result of the Returning Officer’s new emergency powers, election day may be 
postponed for a maximum of seven days.  The set timeframes contained in the Bylaw, 
for example the defined “campaign contribution period” and “campaign expense period” 
are sufficiently generous post election day to accommodate a seven day “extension” 
and therefore no change is being recommended as a result of this new power.  
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COMMUNICATION ACTIVITIES 
If option 3 is approved, the City Clerks Office will ensure that candidate communications 
are appropriately amended to include reference and requirements related to out of 
province/country campaign contributions.  Those communications will be shared in the 
normal course. 
 
APPENDICES 
1. History of Discussions – Out of Province/Country Campaign Contributions 
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